Afla ce fel de casa ti se potriveste. Casa mare sau casa mica?

Cum sa iti alegi casa perfecta pentru tine si familia ta.

Eu prin casa mare inteleg o casa a carei suprafata e undeva pe la 200+ mp, iar cea “mica” se desfasoara pe 100-150mp.

Multi oameni isi doresc o casa cu terasa, cu loc de parcare si ceva mai multa intimitate sau pur si simplu simt ca o casa pe pamant le-ar imbunatati substantial viata. Si bineinteles au banii neceasari pentru a costrui sau cumpara o casa. Insa cum stii ca vei construi o casa care sa se muleze pe nevoile tale si pe stilul tau de viata?

Afla ce fel de casa ti se potriveste.

Incepem cu inceputul, ai nevoie de un teren. Dupa achizitionarea unui teren incepi sa te intrebi cum sa arate casa, cate incaperi trebuie sa aiba si cum sa le compartimentezi. Aici intervine arhitectul. Dar inainte de a merge la un arhitect trebuie sa te gandesti foarte bine ce iti trebuie si ce iti doresti de la o casa, asta ca sa stii ce anume sa ceri arhitectului sa iti proiecteze o casa.

In primul rand trebuie luat in calcul bugetul. Indiferent daca alegi sa construiesti o casa mare sau mica, in fond totul se rezuma la bani si la timp. Deci cu cat este casa mai mare cu atat dureaza mai mult. Nu si daca ai banii necesari pentru a o costrui. Daca daca ai un buget limitat? Atunci poti alege sa construiesti o casa astfel incat sa te incadrezi in buget. Dar daca ai bani stransi care ti-ar permite sa iti construiesti o casa mai mica decat cea pe care ti-o doresti si vrei totusi sa costruiesti o casa mai mare (ca sa ramana copiilor, nu?)? In acest caz poti alege sa o construiesti pe etape intr-o perioada mai mare de timp.

Asadar, hai sa vedem, conteaza marimea atunci cand vine vorba despre constructia unei case?

O casa mare are avantajele sale.

In primul rand, estetic. Este mult mai usor ca o astfel de casa, prin forma sa, sa sparga limitele conventionalului. Desigur, conteaza si imaginatia arhitectului, forma sau dimensiunea lotului de teren pe care va fi construita dar in final, o joaca de idei si poate putin curaj pot genera un proiect superb si modern. Asta desigur, pentru cei ce vor o casa moderna. Multi totusi aleg variante clasice si simpliste. Parca nu profita de faptul ca au suprafata necesara sa faca pasul spre “diferit”, si de cele mai multe ori casa ajunge sa arate ca un bloc mic, parca intrat la apa.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, la final si o astfel de casa poate arata foarte bine, daca materialele de finisaj sunt atent alese si daca arhitectul adauga elemente care au ca scop strict decorarea si umplerea peretilor exteriori.

Dar marele avantaj al unei case de 200mp utili sau peste, e interiorul. Aici exista mult “spatiu de manevra”. Camerele pot fi dispuse in fel si chip iar forma si dimensiunea lor nu afecteaza logica finala a locuintei. Desigur, pornim de la premiza ca proiectul este semnat in adevaratul sens al cuvantului de un arhitect.
Daca beneficiarul joaca si rolul de “arhitect” si cere modificari ilogice si de ce nu, chiar absurde, “ca asa vreau io”, in final, dezastrul si kitchul sunt aproape inevitabile. De aceea am inceput prin a spune ca inainte de a merge la arhitect, trebuie sa stii foarte bine ce iti doresti pentru a stii ce sa ii ceri.

Insa, un aspect interesant pe care l-am intalnit doar in casele mari in care am avut ocazia sa intru este senzatia de aerisit pe care acestea le ofera, in toate camerele. Este superb sa traiesti intr-o casa care-ti ofera in permanenta senzatia de libertate, care este luminoasa si… deschisa. Desigur, conteaza si amenajarea, dar cu atat de mult spatiu la dispozitie, ideile vin una dupa alta.
Un alt avantaj care merita amintit este posibilitatea alegerii fie intre dormitoare mari, si cand zic mari ma refer la dormitoare ce ajung usor la 20mp, fie la dotarea acestora cu bai proprii. Necesita si baile ceva spatiu deci s-ar putea sa se “muste” putin din suprafata dormitoarelor, insa aceasta este o optiune care trebuie luata in considerare.
Cred ca as putea sa continui la nesfarsit sa vorbesc despre cat de multe plusuri prezinta un astfel de camin, asa ca am sa enumar pe scurt cateva: camera pentru oaspeti, acces in garaj direct din casa, spatiu de depozitare etc, dar nu pot sa nu ma gandesc cat de mult costa toate acestea. Din pacate, pe masura ce suprafata utila a casei creste, inevitabil cresc si costurile. Iar cand ai un buget limitat, aceste avantaje te pun pe ganduri pentru ca acel buget reprezinta un contra argument solid.

De la achizitie sau constructie pana la traiul de zi cu zi intr-o astfel de casa, sumele afisate pe facturi vor fi mari. Merita un astfel de efort financiar? Merita sa racesti vara sau sa incalzesti pe timpul iernii o casa mare? Unii spun ca da, altii spun ca nu. Aici depinde de puterea financiara a fiecaruia, insa trebuie sa tinem cont de urmatorul aspect: costurile raman.

Cunosc oameni care si-au construit case mari doar din orgoliu. Parca vroiau doar sa demonstreze altora ca ei pot, ca s-au realizat. La sfarsit, a venit factura sau insiruirea de facturi marite pentru fiecare utilitate in parte. Si si-au dat seama ca practic au facut eforturi financiare enorme pentru a construi o casa mai mare decat bugetul pe care il aveau, fiind nevoiti sa “isi rupa de la gura” pentru a putea construi o casa “mare”. In final au constatat ca nu isi permit sa intretina acea casa.
Au incercat sa vanda casa insa n-au putut pentru ca n-au gasit pe nimeni dispus sa se inhame la asa ceva. Stiu ca poate e putin cam devreme de luat in calcul revanzarea, dar poate ca e mai corect de luat in calcul din timp acest aspect. Asta pentru ca niciodata nu stii ce iti poate rezerva viitorul, dar hai sa nu fim ca in povestea cu drobul de sare.

Dar casele mici, ce avantaje si dezavantaje au?

Si acum sa discutam putin si despre casele “mici”. Le-am spus asa tocmai pentru a adauga putin tragic. O casa de 100mp nu poate fi considerata mica. OK, e mica daca o comparam cu una de 200mp, dar, isi face treaba. Ce avantaje ai daca optezi pentru o casa de 100-120mp? In primul rand, costurile de achizitie/constructie. In cazul in care te intereseaza sa o construiesti, vorbim de mai putine materiale, manopera si nu in ultimul rand, timp. Si cat de pretios este timpul!

Dar hai sa incepem cu inceputul. Pe internet sunt o sumedenie de proiecte de case care se “invart” in jurul acestei dimensiuni. Toate formele, cu etaj, fara etaj, cu balcon, fara balcon si asa mai departe. Frumoase? sincer sa fiu mi se pare ca arata bine mai toate. OK, nu sunt toate perfecte dar intotdeauna se vor gasi unele care sa fie parca mai cu mot. Deci se poate! Se poate ca o casa ceva mai mica sa arate foarte bine, fara sa fie asemanata cu Casa Poporului.

Cat despre interiorul unei astfel de case, situatia e ceva mai delicata. Intr-adevar, daca arhitectul nu este bun, compartimentarea poate avea de suferit. Depinde totusi si de beneficiar ca odaile sa fie proportionate si dispuse corect. Ca si in cazul casei mari, daca se aplica ingredientul secret “ca asa vreau io”, rezultatul final poate sa nu fie cel mai fericit, ba chiar… foarte nefericit. Asa ca e foarte important sa intelegem necesitatea adevarata a fiecarei camere. Spre exemplu, e atat de
important ca bucataria sa aiba 17mp? Raspunsul real este ca nu. Intr-adevar, la bloc, bucataria joaca un rol important dar la casa, accentul trebuie pus intotdeauna pe living. Asa ca o bucatarie de 8-12mp (si cand zic bucatarie ma refer strict la zona unde se gateste) este mai mult decat suficienta. Langa se afla diningul, deci avem si unde sa mancam. Fiecare stie cel mai bine ce isi doreste de la viitoarea casa, insa exista un numitor comun pentru toata lumea: spatiul. Si aici intervine iarasi arhitectul. Un arhitect bun poate sa obtina din 100mp o suprafata utila reala asemanantoare unei case a carei suprafata utila este de 120-130mp, pentru ca reuseste sa exploateze la maximum fiecare centimentru patrat. Cu alte cuvinte, nu exista spatiu mort.

La capitolul costuri, asa cum am spus si mai sus, o casa mai mica este mai eficienta financiar. E adevarat ca vorbim despre confort si despre o perioada lunga de timp, dar am locuit cu totii in cutii suprapuse de 50mp pe care le numeam apartamente, asa ca daca ne mutam in 100mp, confortul nostru nu se dubleaza? E greu de asemanat o casa cu un oricare alt produs pe care il analizam din perspectiva raportului calitate/pret, dar intr-un fel, situatia e aceeasi. Intervine si compromisul putin pe ici pe colo, dar in fond, trebuie sa tinem cont de ceea ce ne trebuie si nu neaparat de ceea ce ne dorim.

Indiferent cum privim chestiunea, indiferent de unghi sau pozitie, o casa inghite multi bani. Diferenta dintre o casa mica si una mare este aceea ca o casa mare inghite mai multi bani. Se justifica in cazul unei familii cu 3 copii sau in cazul in care banii sunt ultima problema si cam atat.
In rest, daca banutii sunt numarati in buzunar, e mai indicat sa optam pentru un camin de dimensiuni rezonabile. Asta si deoarece facturile vor avea si niste costuri rezonabile si care pot fi suportante indiferent de ceea ce rezerva viitorul.

Tara noastra impreuna cu tot globul a trecut printr-o criza financiara uriasa si nu stiu daca a depasit-o, si cred ca am putea invata din efectele acesteia. Atunci cand dintr-o data banii se imputineaza sau iti pierzi locul de munca poti suporta mai usor sau cu eforturi mai mici costurile de intretinere ale unei case mai mici.
Si in fond chiar daca banii nu reprezinta un impediment dar nici nu dau pe dinafara, prin economie poti castiga bani. Bani pe care ii poti investi in tine si in familia ta prin vacante in locuri la care visezi si multe alte activitati pe care le poti desfasura in timpul anului.

Poate ca less is more! Sau poate ca nu, in fond fiecare decide cum doreste sa isi traiasca viata si ec anume este important pentru el.

Facebook Comments

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − five =