In ziua de azi automobilul a devenit o necesitate, ba chiar intr-un fel poate fi vazut ca un membru al familiei. Exceptand costurile de achizitie si de intretinere care sunt destul de mari si fac presiuni asupra bugetului familiei, durerea cea mai acuta o reprezinta costurile de utilizare zilnica ale masinii.
Preturile combustibililor sunt parca ireale tinand cont de nivelul salarial din Romania. Astazi, cand scriu acest articol, 15.02.2017, pretul pentru 1 litru de benzina standard porneste de la 4.69 lei iar pentru 1 litru de motorina standard trebuie sa dam cel putin 4.61 lei. In ambele cazuri pretul la pompa depaseste valoarea de 1 euro, ceea ce mi se pare mult, asa ca este important sa stim cum sa nu bagam mana pana la cot in buzunar in fiecare luna pentru a merge cu masina.
Nu o sa incep cu teorii de genul “gandeste-te cand e neaparat necesar sa folosesti masina” pentru ca nimeni nu foloseste masina mai mult decat trebuie ca apoi sa caute sa faca economie la combustibil. In schimb, exista cateva metode prin care poti salva niste bani din exploatarea autoturismului.
Metode prin care sa economisesti combustibil:
1. Prima si poate cea mai importanta este stilul tau de sofat. Incearca sa nu conduci agresiv, sa bruschezi masina cu acceleratii violente sau…inutile. Un stil de sofat moderat si calm va scadea consumul inregistrat de masina.
2. Foloseste tot timpul treapta de viteza corecta. Un motor subturat cosuma mai mult combustibil decat unul tinut in treaptele de viteza corespunzatoare.
3. Redu pe cat posibil din greutatea masinii: fa curatenie in portbagaj pentru ca orice lucru uitat acolo adauga kilograme pe care motorul trebuie sa le miste de pe loc.
4. Asa cum pornirea aerului conditionat creste consumul, orice alt consumator electric din masina se resimte la pompa. Daca ai masina dotata cu incalzire in scaune spre exemplu, cauta sa folosesti aceasta optiune doar cand este absolut necesar.
5. Cauta sa nu circuli cu un geam deschis pentru ca afecteaza coeficientul de aerodinamicitate al autoturismului. Si daca tot vorbim despre aerodinamicitate, daca ti-ai montat bare transversale pe plafon, scoate-le pentru ca produc acelasi efect.
6. In timpul mersului, evita sa lasi cutia de viteze pe liber, incearca sa faci frana de motor de cate ori ai ocazia sau sa lasi turatia sa scada si apoi sa scoti cutia pe liber. Masina consuma mai mult la ralanti decat atunci cand este in frana de motor.
7. Atunci cand te alfi intr-un ambuteiaj si stationezi mai mult de 2-3 minute, este mai bine sa opresti motorul. Dar daca stationarea este mai scurta, evita oprirea motorului deoarece consumul la pornire poate fi mai mare decat cel in care masina stationeaza sub 2 minute.
8. In perioadele reci, este de preferat ca atunci cand pornesti motorul sa il lasi sa ruleze la ralanti 1-2 minute si cand pleci de pe loc nu-l tura la mai mult de 1800 de turati/minut pana cand vezi ca apa din motor se apropie de 70 de grade.
Acestea sunt cele 8 metode principale prin care poti sa economisesti bani cand iti folosesti masina. Poate ca nu suna a mare lucru, dar te vor ajuta, chiar daca salvezi jumatate de litru pentru fiecare 100 de km parcursi cu masina, in timp diferenta se va simti.