Dieta fara gluten si diabetul zaharat. Prepararea painii fara gluten la aparatul de facut paine
In mod clar aceasta dieta este mai mult decat benefica in cazul persoanelor cu diabet. Aceasta afectiune a devenit o problema la nivel mondial, si de asemenea multi dintre romani se confrunta cu ea. De multe ori aceasta boala nu vine singura, ci ea vine si cu o intoleranta la gluten, boala celiaca. Multe dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, sufera si de aceasta boala. Printr-un test de sange poti afla daca ai sau nu si aceasa afectiune.
Dieta fara gluten este una echilibrata mai ales in cazul persoanelor cu diabet. Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale (grau, orz, ovaz) si eliminarea acestuia poate sa previna si sa controleze diabetul. Dar mare atentie in cazul in care doresti sa previ diabetul prin eliminarea glutenului. O persoana sanatoasa are nevoie de fibre (proteine) ce se gasesc in cereale si de multe ori acestea sunt eliminate din dieta zilnica. Elimina glutenul doar daca ai o dieta care contine aportul necesar de fibre.
Glutenul de asemenea confera produselor de panificatie elasticitate. Folosirea de fainoase fara gluten ingreuneaza prepararea aluatului. Pentru obtinerea unui aluat fara gluten este nevoie de ceva “efort” fizic in prepararea lui. Chiar daca este vorba de aluat de paine fara gluten sau aluat de paste fara gluten. Cea mai buna solutie pentru prepararea acestor aluaturi este masina sau aparatul de facut paine.
Personal cred ca aceast aparat este inventia secolului. Te scuteste de munca, de timp si ca sa nu mai zic, retele de paine sunt genial de sanatoase si rezulta o paine gustoasa. Eu folosesc aparatul de la Tefal (a costat 369 lei) ce are 20 de programe. Pe langa multitudinea de programe de facut paine si aluaturi, face si gem, iaurt si branza de vaci.
3 dintre aceste programe sunt dedicate painii fara gluten si are 6 retete pentru astfel de paine (cu rosii prajite, cu seminte, briosa, cu sunca si cascaval, castane si simpla). De asemenea are si program de paste fara gluten sau aluat.
Preparare paine fara gluten la aparat de pacut paine cu faina “Farina – Schar”
Dureaza intre 1 ora si 50 de minute si 3 ore prepararea unei paini, depinde de reteta. Tu trebuie doar sa pui ingredientele in ordinea si cantitatea indicate in cartea de retete. Apoi setezi aparatul si el face toata treaba. Te scuteste de murdarie, se spala incredibil de usor, si in plus nu depui nici un fel de efort si nici nu mai intampini probleme cu cuptorul. Pe langa faptul ca vei avea paine proaspata in fiecare zi, in casa o sa miroasa a paine calda ce iti va imbata simturile.
Daca doresti, poti face doar aluatul de paine, paste sau pizza si sa le prepari tu dupa cum doresti si le coci la cuptor in conditiile tale.
Cu acest aparat iti este mult mai usor sa ai o dieta fara gluten, fie mult timp fie periodic, pentru simplu fapt ca te scuteste de timpul acordat prepararii acestor tipuri de produse. Plus ca nu stii niciodata ce contin cu adevarat produsele din comert fara gluten. Dar, tu vei pune cu mana ta toate ingredientele si vei stii ce mananci. Iar retetele pe care le gasesti in cartea aparatului sunt delicioase.
Iata si rezultatul final. Paine fara gluten delicioasa facuta la aparatul de paine.
Nu cred ca achizitionarea acestui aparat trebuie vazuta ca un raport intre banii cheltuiti intr-un an pe painea din comert si amortizarea acestuia. Cand vine vorba de afectiuni precum diabetul, diete fara gluten sau mancare sanatoasa, nu cred ca este o cheltuiala atat de mare daca vrei sa ai grija de sanatatea ta si a familiei tale. Si nici nu stiu daca este rentabil sau nu, stiu doar ca sanatatea este mai importanta decat toate si trebuie sa avem grija de ea.
P.S. O sa revin cu poze cu alte tipuri de paine facute cu acest aparat. yummmmmy!
Citeste si: Retete culinare sanatoase. Cum sa mananci sanatos
Buna. Ce model de la Tefal este? As vrea sa cumpar un aparat si sa caut mai multe detalii. Multumesc!