Te gandesti sa pui bazele unui magazin online? Foarte bine! Insa, trebuie sa tii cont de o serie de factori care vor influenta evolutia viitoarei tale afaceri in mediul virtual.
M-am gandit sa scriu acest articol intr-un mod simplist, curat, astfel ca o sa explic care sunt avantajele si dezavantajele unui magazin online in 2017.
Avantaje
Costuri
La capitolul argumente pro, lista e destul de lunga si aparent convingatoare. In primul rand, costul: investitia intr-un magazin online reprezinta cel mai important factor de decizie. Spre deosebire de un magazin clasic care trebuie amenajat, si umplut cu marfa, in online scapi de problema decorului. Pentru magazinul online iti trebuie in schimb un design, care va fi reprezentat de tema/layout, iar costurile cu aceste teme sunt mici. Daca te duci pe themeforest.com o sa gasesti tot felul de astfel de teme ale caror costuri sunt de ordinul zecilor de dolari, trebuie doar sa te hotarasti care crezi ca e ok pentru afacerea ta. Desigur, poti sa apelezi si la serviciile unui web designer care sa-ti creeze practic de la zero magazinul virtual dupa cum doresti, dar in acest caz, o sa platesti de la cateva sute pana la mii de euro, in functie de cerintele tale. Si daca tot suntem la capitolul costuri, iti mai trebuie un domeniu pentru magazin (exemplu.ro). Daca optezi pentru un .ro, o sa platesti cateva zeci de lei pe an. De asemenea, magazinul are nevoie si de un server. La inceput (sfat) nu-ti lua un server propriu, ci mergi pe o varianta de server shared. Costul este mult mai mic, si isi face treaba foarte bine.
Vadul comercial
Urmatorul mare avantaj al unui magazin online este lipsa necesitatii vadului comercial. In timp ce un magazin “clasic” te limiteaza din punct de vedere geografic, pe internet, magazinul poate fi la fel de prezent in Bucuresti cum poate fi si in Satu Mare. Practic aria de acoperire a magazinului tau este de 100%, atat timp cat exista electricitate si internet in zona. Livrarea se poate face prin intermediul firmelor de curierat.
Ce vinzi
Pe internet poti sa vinzi aproape orice, dar recomand sa optezi pentru produse standardizate cum ar fi telefoanele mobile sau obiecte decorative (ca exemple). Nu incerca sa comercializezi produse care vin in masuri diferite, sau care necesita ajustari de la caz la caz (spre exemplu, hainele). E mult mai simpla si eficienta comercializarea produselor standard, pentru ca oamenii le cunosc si stiu la ce sa se astepte.
Plata
Si daca tot am ajuns la capitolul oameni, trebuie sa abordam si urmatorul aspect: increderea! Stii si tu cat de greu se castiga increderea cuiva, dar, in Romania comertul electronic prinde amploare in fiecare an. In primul rand pentru ca plata se face la livrare, ceea ce mi se pare corect. N-as avea incredere in orice site care-mi cere sa platesc in avans pentru un produs, adica sa “dau cu cardul”. Dar aici trebuie fiecare sa decida cum e mai bine.
Avantajele sunt si dezavantaje
Daca investitia “deschiderii” unui magazin online e mica, acelasi lucru nu e valabil si cand vine vorba de indexarea magazinului in motorul de cautare google. Degeaba ai cel mai tare site si cele mai bune produse sau oferte daca potentialii clienti nu pot sa ajunga la ele. Tot aici mai este un aspect care trebuie neaparat mentionat: te lupti cu toate celelalte magazine, iar unele dintre ele sunt deja consacrate. Sa zicem ca “problema” indexarii se poate rezolva; exista multi specialisti in SEO (search engine optimization) care stiu cum si ce sa faca astfel incat si magazinul tau sa apara in cautari, dar e bine de stiut inca de pe acum ca acesta este un proces lung si costisitor (costurile incep undeva de la 2000 de euro), si, nimeni nu garanteaza nimic.
Indexarea – sau mai bine zis desfacerea – reprezinta in mod cert cel mai mare dezavantaj in acest domeniu economic. Daca faptul ca nu ai nevoie de vad comercial fizic este un plus, vadul comercial electronic reprezinta un mare minus pentru ca este acelasi pentru toate magazinele de pe internet.
Pe ansamblu, rezolvarea acestui aspect inseamna timpi morti in care nu ai activitate economica, care pentru o societate comerciala inseamna cheltuiala (contabil, salarii, etc), bani blocati in stocuri de marfa si asa mai departe.
Tot la capitolul costuri trebuie luat in calcul si costul de achizitie al marfii. Intotdeauna un magazin mare obtine de la furnizorii sai un pret mai bun pe bucata, in comparatie cu un magazin mic care nu isi permite sa se aprovizioneze masiv. Acest cost se duce automat in pretul pe care il vei afisa pe site pentru produsul respectiv, deci tu vei vinde mai scump, deci un motiv in minus pentru clientul final sa cumpere de la tine.
Concluzii
Comertul electronic poate sa reprezinte o investitie profitabila insa nu cu bani putini, asa cum se crede. Pentru a profita pe deplin de avantajele internetului este nevoie de capital puternic, cunostinte solide de marketing online, si nu in ultimul rand de experienta in comert.
Eu cred ca un magazin online poate “sa prinda” insa ar fi bine sa te orientezi catre produsele unice cum sunt cele “handmade” pe care sa le faci chiar tu. In felul acesta eviti sa vinzi ceea ce e deja prezent pe piata si ai ocazia sa te diferentiezi, deci sa nu ai concurenta.
Restul depinde doar de tine, eu iti urez oricum succes in afaceri!