Cat costa sa construiesti o casa de la zero in 2017 – 2018

Cat costa sa construiesc o casa? Iata intrebarea de multe zeci de mii de euro care trece prin mintea celor care vor sa plece de la bloc la casa.

In primul rand este foarte important sa spun ca am sa vorbesc din “proprie” experienta (mai bine zis din experientele parintilor mei care isi construiesc o casa). Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand gandul de a se muta la casa a inceput sa-i tenteze, prima lor grija a fost costul final. Ei comparau viitoarea casa cu achizitionarea unui apartament, si din punctul aceasta de vedere pot sa zic ca au avut dreptate: de aceiasi bani, constructia unei case se dovedeste a fi mai avantajoasa (la un calcul pe metru patrat), dar pana la obtinerea produsului finit, drumul se dovedeste a fi extrem de lung si de ce nu, costisitor.

Proiectul (marimea si compartimentarea), materialele, izolatia, instalatia electrica, racordarea la gaze si la apa etc sunt detaliile care fac diferenta intre o casa “ieftina” si una “scumpa”, dar o sa le detaliez pe rand mai jos.

Dupa cum am spus si mai sus, tot ceea ce vei citi mai jos este din propria experienta si este documentat. Parintii mei au inceput sa construiasca o casa din caramida anul trecut. Au angajat o firma si pana acum stadiul constructiei este la rosu si anul acesta vor sa o termine.  Iata suprafetele casei:

proiect casa caramida suprafete

S la sol, S desfasurata, S utila desfasurata

casa la rosu din caramida fata casa la rosu din caramida casa la rosu din caramida terasa  casa la rosu din caramida balcon

casa la rosu din caramida living casa la rosu din caramida intrare

In primul rand trebuie sa iei in calcul ca dupa ce o termini, casa trebuie intretinuta (practic incepi cu sfarsitul). Costurile de intretinere pot varia in functie de cum este ea construita. Daca optezi pentru varianta unei case independente din punct de vedere energetic, atunci sa stii ca nu este mai ieftin de construit fata de una din caramida. Aproximativ 75% din oameni aleg sa construiasca o casa din caramida, material foarte rezistent in timp, doar ca vine si cu niste dezavantaje.

 

Casa construita din caramida sau din lemn independenta energetic?

Caramida, asa cum am spus mai sus, are avantajul rezistentei in timp si la majoritatea factorilor de imbatranire fara a mai fi nevoie de renovari ulterioare majore pentru cca. 20 de ani. Dar specialistii atentioneaza ca aici se opresc avantajele acestui tip de constructie. Caramida are nevoie de izolatie atat exterioara cat si interioara si nu este ieftina.

Desi o casa din lemn independenta energetic este mult mai ieftin de construit datorita materialelor mai ieftine si daca este construita bine poate sa reziste si o suta de ani, costurile pentru tehnologia verde sunt destul de ridicate. Dar este mult mai ieftin de intretinut ulterior. Iti poti recupera investitia in timp prin costuri foarte reduse la intretinerea ei.

Cum alegi proiectul de casa?

Cel mai bine este sa apelezi la un arhitect. Nu face de capul tau. Exista specialisti in acest domeniu care vor crea un proiect pe masura nevoilor tale si vor “profita” de fiecare metru patrat al constructiei. Este foarte importanta compartimentarea si sa stabilesti de la bun inceput unde sa pozitionezi mobila pentru ca in functie de asta vei avea planul instalatiei de incalzire si cea electrica. Plus sa iti trebuie si un proiectant care sa faca toate calculele de rezistenta. Iar pretul pentru proiect se calculeaza la metrul patrat si este intre 6 si 12 euro. In aceste sume intra si studiul geotehnic, taxe autorizatii si proiectul de rezistenta.
Proiectul pentru o casa de 120mp, in functie de zona unde se construieste, poate sa coste intre 800 si 1500 de euro.

Regie proprie sau firma?

Aici trebuie luat in calcul bugetul, cunostintele si timpul de care dispui. Noi am apelat la o firma de constructii din urmatoarele doua motive:

 • timp – nu ne permitem sa stam 12 ore pe zi sa muncim la casa;
 • cunostinte – n-am mai construit pana acum nicio casa asa ca nu vrem sa facem experimente.

E adevarat ca serviciile unei firme de constructii ridica pretul final dar poate ca e mai bine asa. Oamenii aia stiu ce fac, si in plus, ei se ocupa si de achizitionarea si transportul materialelor.

Cat costa sa construiesti o Casa din caramida

Voi lua ca exemplu o casa de 120 mp iar preturile sunt orientative si vor include manopera si materialele. Si iau in calcul faptul ca lucrarile ar fi executate de catre o firma de constructii.

 • Asa cum am explicat mai sus, pretul pentru proiect este in 800 si 1500 euro (fara TVA).
 • Daca este construia de catre o firma de constructii, costul pentru a o ridica la rosu este intre 20.000 si 35.000 de euro (plus TVA) in functie de proiect daca se opteaza pentru BCA sau caramida si tipul de caramida. In acest pret intra materialele si manopera pentru fundatie, zidarie (daca sunt inclusi peretii interiori suma tinde catre maximul indicat) si acoperis (nu este inclusa sapa). Acesta reprezinta doar 30-40% din pretul final al unei case.
 • Adaugam apoi tamplaria si usile exterioare care costa intre 4.000 si 8.000 de euro (cu TVA), depinde de proiect si calitatea tamplariei.
 • Bransamentul la electricitate consta undeva in jur de 1.000 de euro. Manopera pentru instalatia electrica la o casa de 120 mp este intre 500 si 1.000 de euro in functie de complexitatea lucrarii, iar materialele costa aprox. 2.500 de euro (fata TVA). Pretul final ar fi intre 8.000 si 12.500 euro (plus TVA).
 • Pretul pentru instalatia de incalzire si de apa este intre 1.200 si 3.000 euro.
 • Pretul pentru tencuiala, sapa si izolatie exterioara la gri este intre 8.000 si 12.000 euro.
 • Pretul pentru racordarea la apa si la canalizare este in jur de 3.000 de euro. Pretul poate creste cu cat teava sau canalizarea este mai departe de strada si daca se trece cu apa pe sub sosea sau nu.
 • Racordarea la gaze costa in functie de proiect. Taxa porneste de la 300 de euro si apoi in functie de proiect se face un deviz de plata. Aici conteaza foarte mult lungimea tevii.
  Montarea unei centrale termice si a caloriferelor (instalatie de incalzire) poate porni de la 4.000 de euro. Am inclus centrala, caloriferele, tevile si manopera.
 • Pretul finisajelor (faianta, vopsea, parchet, instalatii sanitare – cu cada, chiuvete etc.) depinde foarte mult de calitatea acestora. Acestea reprezinta undeva la 30-40% din costul final al unei case. In linii mari (depinde foarte mult de proiect si materialele alese) acestea pot fi cuprinse intre 12.000 si 20.000 euro.
 • Evident trebuie construit si gardul. Daca se opteaza pentru un gard simplu din beton cu lemn pentru un perimetru al unui teren de 350 mp pretul poate sa fie intre 3.000 si 5.000 de euro. Cu cat este mai complex sau perimetrul este mai mare, se adauga fier forjat sau alte materiale, pretul creste.
 • Preturile pentru vopsirea casei la exterior si corpurile de iluminat de la exterior. Si aici luam in calcul materiale simpliste. Preturile sunt intre 1.000 si 1.500 de euro vopsitul casei si 2.000-3.000 euro iluminatul exterior.
 • Pavelele in curte difera de la proiect la proiect, unii proprietari opreaza pentru pietris.

Pretul estimativ real pentru constructia unei case din caramida este intre 67.300 si 108.800 de euro.

Un detaliu care trebuie amintit este faptul ca atunci cand maica-mea s-a dus la arhitecti sa discute despre proiectul pe care il vazuse pe site-ul lor, i-a intrebat cat o sa coste casa la cheie, iar acestia i-au spus aproximativ 50000 de euro, poate putin peste, in schimb, in realitate, casa care este la rosu (dupa cum se vede si din poze) deja a atins acest prag, iar constructorul le-a spus parintilor ca arhitectii au “talentul” de a nu lua in calcul pierderile. Acum, estimam ca la final, cu mobila si toate cele aferente traiului, costul total o sa se apropie de 90000 de euro! Din pacate aceasta este realitatea, mai ales ca, nu discutam de finisaje sau mobilier de lux, ci doar de calitate!

Citeste si: Credit Prima Casa – Sa cumpar un Apartament sau o Casa cu teren? Pro si contra

Facebook Comments

Share This:

One thought on “Cat costa sa construiesti o casa de la zero in 2017 – 2018

 1. Ciprian

  Cand n-ai cunostiinte si timp, atunci platesti. Timpul, intr-adevar, inseamna bani.

  Cand construiesti cu firma, costurile includ si:
  – adaosul/profitul firmei (cel putin 15% din valoarea investitiei)
  – firma plateste si TVA asa ca asteapta-te la adaos de TVA inclusiv la calculul lor cu manopera sau cu profitul
  – o firma poate avea discount pt materiale (la depozit), dar, cu siguranta isi pune adaos cand calzuleaza pretul pe care il ofera beneficiarului. Pretul materialelor calculate (si incluse in oferta) de catre o firma este mai mare decat cele din comert, cu amanuntul
  – chiar daca se construieste cu o firma, sa nu va asteptati la calitate garantata. Mai ales daca nu stiti ce si cum. Poate ca nu umbla pe partea de structura unde responsabilitatea e penala, dar, acolo unde se poate sigur fac ieftin si prost. Un simplu exemplu: sub placa peste parter, daca in proiectul cuiva apare Polistiren extrudat de 10cm, credeti ca ei o sa puna de 10? Daca pun de 5cm (la jumatate de pret) tot e ceva. Sunt insa sanse sa puna si mai subtire sau chiar sa puna expandat. Polistirenul extrudat ajuta la izolarea termica cu implicatii evidente pentru confort si/sau costuri cu incalzirea in viitor.

  Ca si concluzie, costurile cu o firma sunt cu 30-50% mai mari decat daca ati face in regie proprie. La regie proprie, dezavantajele sunt:
  – tb sa va implicati (consum de timp si energie. Plus stresul “asociat”)
  – sa alegeti cu grija echipa. Muncitori incompetenti pot crea dezastre (mai ales pe partea de structura) iar costurile cu “reparatia” sunt foarte mari (de multe ori, mai mari decat daca ati incepe de la zero).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × two =