O intrebare pe care toti ne-o punem de fiecare data cand avem probleme financiare este “Cum sa economisesc bani?”. Se spune ca nevoia este mama invataturii, si asa este, insa poate cea mai eficienta metoda de a economisi bani este sa nu ajungem in punctul in care suntem fortati sa luam masuri.
Asa ca m-am gandit la cateva metode prin care poti pune bani deoparte, astfel incat sa eviti situatiile extrem de neplacute pe care viata ti le poate pregati. De asemenea poate ca pe viitor te intereseaza sa faci o achizitie mare din punct de vedere financiar, asa ca nu strica sa ai banii pregatiti.
Dar indiferent de situatie, foarte importanta este disciplina financiara, asa ca este indicat sa iti stabilesti un obiectiv in forma unei sume de bani de care nu vrei sa te atingi. Indiferent ca vorbim de un ciclu financiar lunar sau trimestrial sau anual, gandeste-te la o suma care te-ar face fericit daca ai stii ca “sta la caldurica”. Mai jos am sa iti prezint cateva tehnici care iti vor arata cum sa economisesti bani.
Metode de economisire a banilor
1. Prima si poate cea mai importanta dintre metodele de economisire de bani este stabilirea prioritatilor. Ce anume poti sa tai de pe lista de cumparaturi? Ce anume poti sa faci mai rar? Gandeste-te la faptul ca traim intr-o societate in care marketingul este omniprezent. Ca sa intelegi de ce am spus asta, o sa iti dau cea mai simpla si clara definitie a marketingului: sa vinzi mai mult, mai multor oameni, pe mai multi bani. Marketingul creeaza nevoi care nu pot fi satisfacute decat cu bani. Sa mananci in oras, sa iti schimbi garderoba in fiecare an, sa iti schimbi telefonul de fiecare data cand apare o noua generatie si asa mai departe sunt nevoi artificial create. Fa diferenta dintre ce ai nevoie si ce iti doresti pentru ca diferenta dintre cele doua inseamna economie de bani.
Si ca sa fiu mai clar, o sa dau urmatoarele exemple: ai nevoie de un telefon, dar nu ai nevoie de ultima generatie; ai nevoie de mancare, nu sa mananci in oras; ai nevoie de haine, dar nu trebuie sa le schimbi in fiecare an. Tot marketingul ofera in schimb si o solutie: perioadele reducerilor. Dupa sarbatorile de iarna, majoritatea lanturilor de magazine fac reduceri considerabile pentru produsele pe care nu le-au vandut de Craciun, asa ca putina rabdare pana spre sfarsitul lunii ianuarie si vei mai salva niste banuti.
2. De asemenea, urmareste evolutia preturilor, mai ales pentru electrocasnice, si cauta retailerii care ofera cel mai avantajoasa oferta. De asemenea, trebuie inclus aici si Black Friday-ul care usor usor devine o traditie si in Romania.
3. Desigur, mai exista si alte metode cand vine vorba de economisire a banilor, cum ar fi deschiderea unui cont de economii intr-o banca, cont pe care sa il alimentezi periodic. Avand in vedere ca in ziua de azi conturile sunt insotite si de carduri, este bine sa nu tii cardul asupra ta. In felul acesta stabilesti “un zid” intre tine si bani.
Dupa cum spuneam mai sus, incearca sa mananci pe cat posibil acasa. Adaosurile comerciale practicate de restaurante sunt foarte mari si de cele mai multe ori, ceea ce se gateste intr-un restaurant poate fi pregatit si acasa.
4. Economii se pot face si atunci cand vine vorba despre transportul zilnic. Pe timp de vara, cand vremea e frumoasa, poti sa te duci la serviciu folosind bicicleta. Suna ciudat, dar este o tactita eficienta care iti poate salva cateva sute de lei in fiecare luna, plus ca miscarea este sanatoasa. O alta metoda este si folosirea transportului in comun dar intre cele doua, eu as alege oricand bicicleta.
Dar acestea sunt doar exemple de metode prin care vei putea sa economisesti bani, iar toate implica perseverenta si putina atentie. Viata este scumpa asa ca nu putem decat sa fim calculati in fiecare zi cu banii pe care ii cheltuim, iar nevoile noastre difera de la caz la caz. In general cumpatarea face minuni, mai ales pe termen lung, si dupa cum bine stii, orice lucru bun necesita timp.