Idei de afaceri cu bani putini. Afaceri de succes

Cum sa iti faci afacerea sa mearga cu bani putini

Probabil te astepti sa gasesti in aceasta postare idei care sa te ghideze in afaceri, care sa-ti spuna ca ar fi bine sa investesti in domeniul X. Ei bine, iti spun ca deja stii in ce vrei sa iti investesti banii dar nu ti-ai dat seama pana acum.

Idei de afaceri cu investitie minima

In primul rand vreau sa te felicit pentru ca te-ai decis sa o iei pe drumul antreprenoriatului, caci mi se pare cea mai corecta decizie pe care o persoana o poate lua. Totusi nu vreau sa fiu inteles gresit: nu am nicio problema cu oamenii angajati, insa eu cred ca un loc de munca limiteaza capacitatile.

Indiferent de suma de care dispui, si plec de la premiza ca nu dispui de sute de mii de euro, daca o sa citesti pana la capat acest articol, o sa vezi ca banii nu-s chiar asa o mare problema. E adevarat ca intr-un business conteaza investitia, dar avand in vedere de cate instrumente gratuite dispunem in ziua de azi, banii trec usor usor pe locul doi si sunt surclasati doar de concept.

Desigur, ma gandesc si la faptul ca nu te intereseaza in mod deosebit sa te imbogatesti, sa iti cumperi masini de lux, vile pe Riviera Franceza si elicopetere. Ma gandesc ca vrei un venit constant, decent, care sa-ti permita sa traiesti normal, cel putin in prima faza, iar prin prima faza ma refer la primii 5 ani de antreprenoriat.

Si haide sa vedem punctual.

Conceptul

Exemple de oameni de succes care au vazut oportunitati in domeniile lor se gasesc la tot pasul pe internet, oameni care au pornit de la zero din garajul parintilor sau din camera lor din caminul studentesc. Intr-un fel e bine sa ne uitam la ei si sa-i luam ca modele, pe de alta parte poate nu e chiar atat de bine avand in vedere ca circumstantele exacte in care si-au pus bazele companiilor lor sunt complet diferite de familiarul context romanesc in care traim. In schimb, ceea ce trebuie evidentiat este faptul ca au pornit de la un concept deja existent pe care l-au reinterpretat. Spre exemplu facebook care este cea mai importanta retea de socializare din lume la ora actuala, in momentul in care a fost creat a intrat intr-o piata in care deja erau prezente alte retele de acest gen si o sa enumar cateva: hi5 sau myspace. Practic facebook a preluat conceptul deja existent si l-a modificat, imbunatatindu-l. Fata de hi5, pe facebook daca te uitai pe profilul cuiva, acea persoana nu putea sa vada ca ai tras cu ochiul, functie care este valabila si in prezent, si, la momentul respectiv facebook a introdus de asemenea si newsfeed-ul unde puteai sa vezi tot ce au postat prietenii tai in timp ce pe hi5 trebuia sa accesezi fiecare profil care te interesa. Acestea sunt doar doua diferente si tin doar de experienta utilizatorului final, pentru ca facebook nu s-a oprit aici, ba chiar s-a axat si pe atragerea companiilor in cadrul retelei, oferindu-le acestora instrumente de marketing eficiente si gratuite.

Asadar vorbim despre un concept imbunatatit, care si-a inlaturat concurenta. Exact asta trebuie sa faci si tu. Sunt convins ca esti pasionat de un domeniu sau ai lucrat intr-un domeniu, daca nu chiar in mai multe. Indiferent de caz, cunosti detalii despre acel ceva, ii stii plusurile, dar mai important, ii stii minusurile. Abordarea punctelor slabe inseamna ca vrei sa imbunatatesti ce poate fi imbunatatit. Si iata cum si-a facut aparitia oportunitatea. Si oportunitati sunt multe doar ca nu sunt la fel de multi oameni dispusi sa se uite cu atentie intr-o directie ca sa vada ceea ce majoritatea nu baga de seama. Nu copia ceea ce altii fac deja. Pleaca de la o idee deja existenta si ridic-o la urmatorul nivel. Din punctul meu de vedere, doar asa aduci un plus de valoare serviciului sau produsului tau care este deja comercializat/prestat de altii.

Acceptarea in societate

Dupa ce ai gasit spatiul unde sa iti strecori afacerea, acceptarea conceptului trebuie sa vina destul de natural, nu? Da si nu. Dau raspunsul acesta pentru ca ambele variante sunt la fel de valabile. Daca tinem cont de societate, raspunsul tinde sa se duca spre “da” – suntem din ce in ce mai invatati cu produse noi, originale si diferite, mai ales noi, generatia tanara. Pe de alta parte conteaza si mediul unde afacerea isi va desfasura activitatea: online? magazin care se bazeaza pe vad comercial? Deci inca odata e greu de dat un raspuns. Sunt multe aspecte care trebuie luate in considerare si acoperite, dar per ansamblu, ele pot fi bifate rand pe rand.

Mentalitatea castigatoare

Dupa cum spuneam mai sus este foarte important sa-ti stabilesti obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. Se spune ca pe masura ce tintesti mai sus cu atat rezultatele vor fi mai “marete”. Ideea asta mi se pare corecta atat timp cat ramai cu picioarele pe pamant. Asteptarile pe care trebuie sa le ai de la afacerea ale carei baze le pui trebuie sa fie realiste, altfel totul va fi sortit esecului.

Sa-ti fie frica. Spun asta pentru ca de cele mai multe ori frica te va salva insa si aici este bine sa pui o limita. Nu lasa frica sa te domine pentru ca te va bloca. Repet, e bine sa-ti fie frica, e sanatos, insa e nevoie de curaj pentru ca ideea ta sa fie dusa la capat. Nu te arunca in nimic fara sa iei in calcul potentialele repercursiuni (riscuri). Sa-ti gasesti echilibrul intre frica si curaj e o arta pe care esti obligat sa o stapanesti la perfectie si singurul mod in care eu vad posibil acest lucru este sa te grabesti incet. Gandeste-te ca sunt sanse destul de mari ca ideea ta sa fi fost deja gandita de altcineva intr-un alt colt al tarii sau al lumii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te repezi sa te apuci de treaba. In fiecare zi e bine sa faci un pas inapoi si sa analizezi tot ce ai facut, toate deciziile pe care le-ai luat, daca au fost cele corecte, daca puteai sa procedezi altfel, daca puteai sa obtii mai mult sau sa iti reduci pierderile. E bine sa ai dubii la adresa ta. Stiu ca suna ciudat insa intr-o afacere, oricare ar fi ea, oricat de mica/mare ar fi ea, e bine sa ai capul limpede si sa fii sigur de ceea ce faci. Spun asta pentru ca in fiecare zi trebuie sa iei decizii care fie te “imbogatesc”, fie te “costa” scump. Si aici vreau sa dau un exemplu ca sa evidentiez cat de importante sunt deciziile si ancorarea in realitate:

NOKIA, a fost candva lider in productia de telefoane mobile. Inainte de a produce telefoane mobile NOKIA producea electrocasnice. Decizia de a se axa doar pe telefoane s-a dovedit a fi cea mai buna decizie pe care puteau s-o ia insa cand smartphone-ul si-a facut aparitia, NOKIA a zis ca aceste dispozitive n-or sa detroneze telefonul mobil “clasic”. Iata cum 2 decizii pot sa schimbe radical peisajul!

Poate ca aspectul cel mai important este sinceritatea: fii sincer cu tine si cu investitia ta. Nu incerca sa faci lucruri pe care simti ca nu prea poti sa le duci pana la capat. E bine sa lucrezi la limita daca pot sa zic asa insa ai mare grija sa nu depasesti limita.

Concluzii

Stii deja ce vrei sa faci, ce afacere vrei sa-ti pui pe picioare. Nu cauta sa-ti spuna altii ca ar fi bine sa investesti in turism spre exemplu sau oricare alt domeniu. Porneste in domeniul pe care il cunosti, sau care te atrage. E mai simplu decat crezi!

Facebook Comments

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − five =