O afacere profitabila in Statiunea Mamaia cu riscuri minime. Investitie sigura in 2017

Afacere profitabila in 2017 din domeniul turismului

Exista doua tipuri de afaceri in lumea asta: acelea complexe care necesita investitii mari, infrastructura, etc. si afacerile simple care de cele mai multe ori se dovedesc a fi mult mai eficiente si profitabile, pentru oamenii care nu au foarte multa experienta in pozitia de antreprenori. Da, e important sa spunem treaba aceasta: experienta, de cele mai multe ori, in afaceri, face diferenta intre esec si reusita asa ca e bine sa te orientezi spre zonele comerciale mai simplu de gestionat si manageruit (nu prea-mi plac cuvintele in romgleza dar uneori se preteaza foarte bine).

Acum trebuie sa recunosc ca afacerea pe care am sa o prezint mai jos am descoperit-o din greseala sa zic asa, in noaptea de revelion asa ca trebuie inclusa la capitolul “afaceri profitabile 2017“.

afaceri profitabile mamaia 2017 afaceri profitabile turism

Oportunitatea apare atunci cand te astepti cel mai putin

Am petrecut noaptea de revelion pe litoral. Am zis sa incercam sa vedem cum e acolo. Ne-am strans cativa prieteni si am inceput sa cautam un loc de cazare si asa am dat pe booking.com de un apartament in zona Mamaia Nord. Am facut noi toate demersurile necesare, a venit ziua de 31 si am plecat spre Constanta. Cand am ajuns la locatie, din vorba in vorba cu proprietarul, in incercarea lui de a ne convinge sa venim la el si la vara, acesta ne-a spus ca in plin sezon estival inchiriaza apartamentul in regim hotelier cu 130 de euro pe noapte.  Pe moment n-am sesizat oportunitatea pentru ca nu eram interesat de asa ceva, insa dupa cateva zile, mi-am adus aminte si abia atunci am constientizat ce ne-a spus. Apropo, am platit pentru 3 nopti, de revelion, 850 de ron pentru acel apartament cu 2 camere.

afaceri profitabile litoral - turism 2017

Investitie, Costuri si Incasari

Am inceput sa caut pe internet pe imobiliare.ro anunturi sa vad cat costa un astfel de apartament in zona, si nu mi-a venit sa cred ce am vazut. Sincer sa fiu ma asteptam sa gasesc anunturi cu preturi exorbitante avand in vedere potentialul comercial pe care un astfel de apartament il prezinta, insa nu a fost cazul. Costul unui metru patrat este in jurul sumei de 1000 de euro, iar apartamentele au cam 50 mp. Preturile acestor apartamente pornesc de la 40.000 de euro. OK, sunt multi bani, dar litoralul nu e la fel de “mult”, nu? Si apartamentele se afla la cateva sute de metri de plaja! Inca un aspect pozitiv este acela ca in zona exista gaze, iar aceste unitati sunt dotate de constructori cu centrale termice cu gaze, ba chiar si baile sunt echipate.

Urmatorul pas pe care l-am facut a fost sa ma uit iar pe booking sa vad daca se fac rezervari pentru sezonul estival 2017. Iarasi, vesti bune: apartamentele prezentate ca acceptand rezervari, sunt deja arvunite, nu 100%, dar poate ca e putin cam devreme pentru un astfel de procent. Preturile cerute pleaca de la 100 de euro pe noapte, si tinand cont ca suntem in luna februarie, lucrurile par a fi foarte promitatoare. Nu pot decat sa ma gandesc: cat costa o noapte intr-un astfel de apartament daca nu mi-am facut rezervarea de pe acum? Intuitia imi spune ca oricare ar fi pretul, e mai mare decat cel perceput acum, in plina iarna. Deci poate fi undeva la 150 daca nu chiar 200 de euro? Nu e rau deloc! Nici la 100 nu e rau!

afaceri profitabile 2017 litoralul romanesc afaceri profitabile litoral 2017

Investitia intr-un apartament pe care sa il scoatem la inchiriat este destul de sigura, insa ceea ce descurajeaza sunt costurile initiale foarte mari in raport cu potentialele castiguri. Dar daca vorbim despre inchirierea unui apartament care sa fie inchiriat in regim hotelier, povestea se schimba. Daca facem un calcul pornind de la suma de 100 de euro pe noapte, presupunand ca apartamentul va “lucra” doar doua luni pe an, incasarile vor fi de 6000 de euro. Si acesta nu este un calcul foarte
optimist. Daca incepem sa visam putin si calculam la o valoare de 150 de euro/noapte, mai adaugam 3000 la total. E adevarat ca exista si costuri de functionare, deci la sfarsit de sezon suma va fi poate ceva mai mica, insa din punctul meu de vedere tot suna bine. Spre deosebire de un apartament care este scos spre inchiriere, care poate aduce undeva la 200-300 de euro lunar adica aproximativ 3000 de euro anual, un apartament pe malul marii are potentialul de a produce o suma relativ dubla intr-un interval de 3 luni. OK, si acum vine urmatoarea intrbare: ce e de facut cu el in celelalte 9 luni? Raspunsul este format din doua posibilitati: prima dintre ele este continuarea inchirierii in regim hotelier la un pret mai mic (poate 30-50 de euro/noapte) ceea ce inseamna ca daca va fi ocupat cateva nopti pe luna, financiar e ca si cum ar fi fost inchiriat in modul “clasic”; si a doua optiune este listarea lui spre inchiriere pana la inceperea noului sezon estival. In ambele cazuri, apartamentul poate sa mai aduca niste bani si in extasezon.

Gasitul de clienti nu ar trebui sa fie foarte dificil. Exista destule platforme pentru turism unde apartamentul poate fi listat, iata o parte dintre acestea: Booking,  Trivago Hotels.

Citeste si: Deschide Afacere in Statiunea Mamaia. Afaceri profitabile in 2017 pe litoralul romanesc

Organizarea. Forma juridica

In primul rand, trebuie sa discutam putin si despre partea legala a unui astfel de business. Spre deosebire de activitatea independenta de a inchiria in calitate de persoana fizica un imobil altei persoane fizice sau juridice, activitate ce poate fi intreprinsa de oricine si care este reglementata prin depunerea contractului/contractelor de chirie la agentia fiscala, inchirirea unui imobil in regim hotelier poate fi vazuta ca activitate economica, si este reglementata prin legi specifice. Asta inseamna ca mai mult ca sigur este nevoie de infiintarea unei societati comerciale si de obtinerea unor avize de la autoritatile competente. Intrarea in aceasta piata este la fel de facila pentru constanteni cum este si pentru ceilalti interesati care stau in oricare alt oras al tarii: inchirirea unui
alt apartament, in Constanta sau in Navodari, pe durata verii. E adevarat ca se adauga niste costuri, iar daca luam in considerare o chirie medie de 250 de euro/luna, costurile se ridica la 750 de euro pe sezon. Cu toate acestea mie tot mi se pare rentabil avand in vedere aglomeratia anuala de pe litoral. Am mai bagat de seama si ca se construiesc foarte multe blocuri a caror destinatie mai mult ca sigur tot aceasta este, deci ma gandesc ca exista cerere.

Pe de alta parte, cu aceiasi bani, 50000 sau 60000 euro se poate deschide o cafenea, bar, magazin etc, iar castigurile pot fi de ordinul miilor de euro lunar. Deci da, prin comparatie, profitabilitatea poate fi mult mai mare, insa si riscurile cresc considerabil. Pentru ca un magazin sau o cafenea sa aiba succes, conteaza decorul, locatia, marimea si asa mai departe. Toate aceste criterii sunt usor indeplinite de un apartament pozitionat la 200-300m de plaja. Investitia initiala in cazul apartamentului se amortizeaza ceva mai greu (necesita cativa ani), dar ea este mult mai sigura pe termen lung.

afaceri plaja mamaia 2017 afaceri profitabile turism 2017

Gandeste-te bine. Cantareste plusurile, minusurile, si la sfarsit trage o linie. Potential exista si este binecunoscut faptul ca turismul este o afacere profitabila si mai mult ca sigur asa o sa si ramana multi ani de acum incolo.

Citeste si: Detailing Auto, Afacerea anului in 2017 din domeniul auto. O afacere profitabila cu investitie mica

Facebook Comments

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 8 =